Toegankelijkheid

Museum Speelklok vindt het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt in het museum en biedt bezoekers met een beperking speciale voorzieningen aan. Mocht je voor of tijdens je bezoek vragen hebben, neem dan contact met ons op.

Bezoeker voelt de gaten van een orgelboek
Bezoeker voelt de gaten van een orgelboek

Het gebouw

Museum Speelklok is toegankelijk voor rolstoelen. Alle ruimtes zijn gelijkvloers of hebben hellingbanen en er zijn geen drempels. Er zijn twee liften aanwezig waarmee je alle verdiepingen kunt bereiken. Wel raden we aan om een begeleider mee te nemen naar het museum; een aantal deuren zijn zwaar en kunnen niet automatisch worden geopend.

Bekijk de plattegrond van Museum Speelklok.

Aangepast toilet

Op de begane grond is een toilet voor rolstoelgebruikers aanwezig. Dit toilet is voorzien van een aangepaste wastafel, steunbeugels en een opklapbare verschoontafel. De afmetingen van de voorzieningen vind je hier.

Ondersteuning & hulphonden

Bezoekers die een begeleider nodig hebben, mogen deze gratis meenemen. Blindengeleide- en hulphonden zijn welkom in het museum. Heb je tijdens je bezoek ergens hulp bij nodig? Spreek een van onze medewerkers aan, we helpen je graag. Onze collega’s zijn ook bekend met de Hidden Disabilities Sunflower-keycord.

Rolstoel of rollator lenen

In het museum zijn twee rolstoelen en een rollator te leen. Wil je hiervan gebruik maken? Reserveer deze van tevoren via info@museumspeelklok.nl. Bij de kassa zijn ook opklapbare krukjes beschikbaar voor bezoekers die niet lang kunnen staan.

Parkeren

Op het Visschersplein en op de Springweg zijn parkeerplaatsen voor bezoekers met een fysieke beperking aanwezig. Deze parkeerplaatsen zijn eigendom van de Gemeente Utrecht, wij kunnen ze daarom niet van tevoren reserveren voor bezoekers. Kijk hier voor alle gehandicaptenparkeerplaatsen in Utrecht.

Speciale programma’s

Tastbare muziek

Bezoekers met een visuele beperking kunnen een speciale rondleiding aanvragen. Bij het programma Tastbare Muziek, dat gerealiseerd is met de steun van de RAAK-stimuleringsprijs, het Rabofonds en de Stichting Van Baaren, mogen museumobjecten worden aangeraakt. Het is mogelijk om tegen een gereduceerd tarief deze groepsrondleiding te boeken.

Prikkelarme avonden

We hebben onlangs voor het eerst een prikkelarme avond georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Het plan is om dit in de toekomst vaker te gaan doen.

Digitaal toegankelijk

Naast de toegankelijkheid van het gebouw en onze programma’s vinden we digitale toegankelijkheid net zo belangrijk. Iedereen moet onze website kunnen begrijpen en gebruiken.

We streven ernaar te voldoen aan de WCAG 2.1 AA richtlijnen; de internationale standaard voor digitale toeganke­lijkheid, opgesteld doorW3C.

Onderdelen waarop de website nog niet voldoet

Wij zijn er ons van bewust dat sommige zaken op de website nog niet toegankelijk zijn. Zoals bijvoorbeeld:

  • Er staan video’s op de website zonder ondertiteling en/of audiodescriptie.
  • Geluidsfragmenten (vooraf opgenomen zonder beeld) bevatten nog geen transcript.
  • Pdf’s zijn niet standaard toegankelijk gemaakt

Feedback en contactgegevens

Mocht je in de tussentijd hinder ondervinden of heb je hier een vraag over? Neem dan contact met ons op via info@museumspeelklok.nl of door te bellen naar 030 2312789.