25.11.2024

Start crowdfunding voor muzikale couturejurk

Geïnspireerd door de koninklijke Clay klok uit de 18e eeuw van Museum Speelklok werken fashion designer Maartje Dijkstra en componist Beorn Lebenstedt aan de nieuwe, spectaculaire kunstinstallatie AU-2-MATERIA.

De gouden jurk van Maartje Dijkstra
De gouden jurk van Maartje Dijkstra

De installatie bestaat uit een oogverblindende gouden couturejurk en een transparante overjurk die een muziekcompositie van Beorn Lebenstedt aanstuurt. Het proces om de jurk te maken is vernieuwend, arbeidsintensief en kostbaar. Om de installatie compleet te kunnen maken starten het museum en de fashion designer een crowdfundingactie via het platform Voor de kunst.

De crowdfunding start vanaf 22 november. De komende weken hoopt het museum het benodigde bedrag binnen te halen zodat de installatie vanaf 9 januari in het museum gepresenteerd kan worden aan het publiek.

Nieuwe technologieën de basis voor werk van Maartje Dijkstra

Nieuwe technologieën staan aan de basis van Maartje Dijkstra’s creaties. Uniek aan dit werk is dat ze de couturejurk met de hand met een 3D-pen print. Na een stage bij modehuis Alexander McQueen en haar afstuderen in Fashion Design aan ArtEZ richtte Maartje haar eigen label op. Voor de tentoonstelling ‘Pracht en Dracht’ maakte ze een futuristisch ontwerp gebaseerd op traditionele Drentse klederdracht. Deze creatie werd ook gepresenteerd tijdens afgelopen Koningsdag in Emmen. Naast exposities en samenwerkingen met kunstenaars als Daan Roosegaarde trok haar werk de aandacht van internationale artiesten zoals Lady Gaga.

De koninklijke Clay klok en het goudkleurige binnenwerk
De koninklijke Clay klok en het goudkleurige binnenwerk

De koninklijke Clay klok

Charles Clay (1695-1740) werd in 1723 aangesteld als ‘Clockmaker to His Majesty’s Board of Works’ aan het Engelse koninklijke hof. In deze hoedanigheid werkte hij tot zijn dood aan een indrukwekkende reeks orgelklokken. Deze behoren nog steeds tot de absolute top die Engeland op dit gebied heeft voortgebracht. Er zijn nu nog zeven exemplaren van zijn hand bekend, die zich in museale en koninklijke collecties in Europa en China bevinden. Museum Speelklok verwierf in 2016 de meest complete klok. Deze behoort tot de topstukken van de museumcollectie.

Help je mee om de installatie van Maartje en Beorn te realiseren? Ga dan naar Voor de kunst en kijk wat je wilt bijdragen en welke tegenprestatie je voorkeur heeft.

Foto (c) Eric Kampherbeek