Museum Speelklok viert 40 jaar in de Buurkerk
Dit jaar is het 40 jaar geleden dat Museum Speelklok zijn intrek nam in de middeleeuwse Buurkerk. Het museum viert dit met een nieuwe web app met heel veel verhalen en historisch beeldmateriaal en rondleidingen tijdens Open Monumentendag.
Verhalen door de eeuwen heen
Om de lange geschiedenis van de Buurkerk voor het voetlicht te brengen, ontwikkelden studenten van de Universiteit Leiden een speciale webapplicatie. Deze is te vinden op buurkerk.museumspeelklok.nl. Hier is te lezen en te zien hoe de kerk door de eeuwen heen vaak van uiterlijk veranderde en branden, stormen en oorlogen overleefde. Omdat de Buurkerk midden in het bruisende handelscentrum van Utrecht lag, reed het verkeer in de 16e eeuw zelfs dwars door de kerk heen.
Ook worden de bijzondere, vaak verborgen fresco’s van de kerk uitgelicht in de app. Bovendien roept Museum Speelklok mensen op om hun persoonlijke herinneringen aan de kerk te sturen, zodat het museum deze kan delen op de website. In het museum zelf zijn QR-codes in verschillende ruimtes geplaatst zodat bezoekers zich ter plekke in de verhalen kunnen verdiepen.
De geschiedenis van de Buurkerk
De Buurkerk ontstond rond het jaar 1000 en was bedoeld voor de gewone inwoners van de stad en niet, zoals de meeste andere kerken, alleen voor geestelijken. Tot ver in de 20ste eeuw vonden er diensten, herdenkingen en trouwerijen plaats. De Buurkerk was ook de plek waar Suster Bertken zich liet inkluizen; zij leefde 57 jaar lang in de kluis aan de kant van de Choorstraat tot aan haar dood in 1514.
In 1984 verhuisde Museum Speelklok naar de Buurkerk en werd het officieel geopend door koningin Beatrix. Daarvoor vond het in 1956 opgerichte museum onderdak in een vleugel van het huidige Museum Catharijneconvent en aan Achter de Dom.
Rondleidingen tijdens Open Monumentendag
Op zaterdag 14 september op Open Monumentendag zijn er speciale rondleidingen door de Buurkerk. Tussen 12.00 en 16.00 uur start in het museumcafé elk uur een gratis rondleiding.
Behalve de Buurkerk is ook het Restauratieatelier van Museum Speelklok aan de Lichte Gaard 9 te bezoeken tussen 12.00 en 16.00 uur. Hier worden de historische muziekmachines van het museum gerestaureerd en werkend gehouden. Deze plek is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Bezoekers die na de rondleidingen het museum willen bezoeken kunnen een kaartje kopen aan de kassa (gratis toegang met Museumkaart en VriendenLoterij VIP-kaart).